facebook pixel placeholder

Boosheid bij je kind

image for blog post called Boosheid bij je kind

“Al vanaf klein baby’tje was het al moeilijk tussen ons. Het wilde maar niet goed lukken met eten, sussen, alles leek moeilijk te gaan. Ik kon precies maar niets goed doen als mama. Zij leek ook nooit echt blij te zijn. Ze is nu 8 jaar en ik merk zoveel explosieve boosheid. Boosheid om alles lijkt het wel. Zonder aanleiding lijkt het wel en direct en zo hard en zo veel… Ik ben radeloos… Ik herken mezelf hier totaal niet in… Ik heb het gevoel moeilijker liefde te voelen voor haar, dan voor haar broer en zus…”

Is wat een mama uit mijn praktijk me vertelde over haar 8-jarige dochter. Na het vertalen van het volledige verhaal blijkt dat er bij mama veel boosheid leeft. Boosheid waar zij al jaren geen contact meer heeft. Zij is steeds de lieve, zachtmoedige en verdraagzame vrouw die zich bijna wegcijfert voor alles en iedereen. Die boosheid gaat al terug van bij haar baby tijd, waar wij als volwassenen geen directe of woordelijke herinneringen aan hebben en wat bijgevolg moeilijk is om contact mee te maken.

Blijkt tijdens onze sessies dat haar mama (‘Moeke’) een post-natale depressie heeft gehad, waardoor mama al van klein baby’tje het gevoel had dat zij die pijn van haar mama heeft veroorzaakt en dat zij dus niet goed genoeg was. Deze pijn al die jaren te moeten dragen als klein baby’tje opgroeiend naar peutertje, kleutertje, schoolkind etc heeft gemaakt dat mama zich erg ‘alleen’ heeft gevoeld. “Ik moet het alleen doen” en “als ik lief ben, komt alles goed en is iedereen rond mij gelukkig”.

Onder deze overtuiging zit veel boosheid en verdriet, wat het dochtertje mooi laat zien en in haar gedrag aan haar mama vraagt om die boosheid toe te laten, te laten zijn en vrij te laten. Tijdens onze therapie samen heeft mama die boosheid en verdriet kunnen toelaten, loslaten en een plek kunnen geven… Naar eigen zeggen voelt mama zich bevrijd en sinds lang sterk in haar schoenen. En het belangrijkste van al, is dat haar relatie met haar dochter heel sterk geworden is. Ze is bewust haar spiegeltje geworden, ze triggeren elkaar nog steeds op een mooie manier, de boosheid is weggeëbd en het allermooiste geschenk is… dat ze elkaar erg veel knuffelen en genieten van bij elkaar te zijn.

Dit inzicht was leidend voor het verdere werk met deze vrouw om verder haar teruggevonden kracht in te zetten op alle aspecten van haar leven, haar ‘purpose’ terug te vinden en verder vorm te geven.

Note: dit voorbeeld klopt voor deze ouder en kind. Het is niet zo dat elk probleem met eenzelfde thema over dezelfde spiegel gaat. De PresentChild-methode ® zorgt ervoor  dat je geraakt wordt door de boodschap van je kind voor jou. De liefde tussen jou en je kind doet de rest.

Herken je jouw situatie hierin? Ben je benieuwd wat deze methode jou kan bieden? Neem vrijblijvend contact met me op.

Meer inzichten: