facebook pixel placeholder

Leiderschap, toegankelijk voor iedereen…

image for blog post called Leiderschap, toegankelijk voor iedereen…

Sinds 2008 ben ik intensief bezig met het thema leadership en ben ik tot inzicht gekomen dat leiderschap alleen maar bestaat in de ogen van de ander, de potentiële volger. Dit is anders dan een manager, want daar zijn we functioneel aan verbonden. Een leider heeft de ander iets te bieden en die ander is bereid hem/haar daarin te volgen. Dit kan gaan over inzichten, groei, inspirerend doel etc…

Leider, klinkt als een groot woord. Je denkt misschien aan mensen zoals Ghandi, Nelson Mandela, maar evengoed aan mensen zoals Michelle Obama, Brené Brown… We associëren er mooie kwaliteiten bij zoals succesvol, wijsheid, talentvol, warm, zelfzeker… Maar… ik denk ook, en vooral, aan mama’s die bijvoorbeeld hun eigen blog hebben, sport coaches, juffen en meesters… Klinkt al toegankelijker, niet? Maar ook JIJ… ja, jij… jij bent ook een leider…

Maar denk je wel eens dat je niet echt in dat leadership plaatje past? Voel je je soms niet gehoord of erkend? Vind je dat je de dingen anders doet? Ben je eigenlijk meer op zoek naar meer innerlijke rust? Dat maakt jou even goed een goed leider… één die haar meer verbinding zoekt met anderen en zichzelf… Zo bewust in het leven staan, is dé basis voor leiderschap… Dan is het misschien nu wel het moment om jouw natuurlijk leiderschap te ontwikkelen.

De kans bestaat dat je jouw stem als leider nog niet helemaal gevonden hebt. Als leider van je bedrijf of je team, wil je graag bewust je bedrijf en/of je team leiden naar goeie en voldoeninggevende prestaties… en dit op een manier dat het natuurlijk en authentiek aanvoelt… Als je wilt leiding geven op een inspirerende manier, is het belangrijk dat je in contact bent met je eigen innerlijke wijsheid.

Je pure, natuurlijke Zijn… Deze werd in de loop van ons opgroeien overschaduwd door overtuigingen en verwachting opgelegd door onze omgeving. Hierdoor dwalen we af van onze essentie, onze kern. Van daaruit is het heel moeilijk om inspirerend leiding te geven en impact te maken. De kern van leiderschap ligt bij jezelf. Bewust en authentiek leiderschap ontwikkel je door te groeien als mens. Versterk daarom je persoonlijk leiderschap en word een krachtiger, natuurlijk leider. Volledig in contact met jouw essentie, jouw kern, … jouw kracht! En vanuit die kracht geef je leiding, professioneel en privé, vanuit een natuurlijke stroom van energie.

Want ook op privé vlak is leadership een essentieel thema. Is bijvoorbeeld één van je rollen ‘mama’? dan ben je vanaf dag één een leider voor jouw kinderen! De meest pure en mooie vorm van leiderschap. Onze kinderen kijken op naar ons… Wij zijn van dag één hun leiders…  Of we dit nu willen of niet… Zij zien sterke mensen met mooie talenten, vol wijsheid welke ze  maar al te graag willen volgen gedreven door pure liefde. Is dit moeilijk om in te beelden? Of voel je dit momenteel zo niet aan? Dan is het misschien wel een goed moment dit verder te onderzoeken en te ontdekken…? Wat mij persoonlijk heel erg geholpen heeft, is me af te vragen: is dit een versie van mezelf waar mijn kindjes trots op zouden zijn? Zou ik willen dat ze dit voorbeeld volgen? Dikwijls was het antwoord ‘Nee’… ja, schuldgevoelens speelden soms op… maar al snel had ik door, dat ik daar geen stap verder mee kwam… de eerste en meest belangrijke stap, is observeren en liefdevol (voor jezelf) bijsturen… je staat zo meer bewust in het ouderschap en dit bewustzijn is dé basis voor leiderschap… Ik geloof in jou… probeer het uit… stapje voor stapje… kleine stapjes zijn ook goede stapjes… Succes!

Heb je interesse om hier eens verder over te brainstormen, neem zeker contact op!

Meer inzichten: